首页财经股票大盘个股新股行情港股美股基金理财黄金银行保险私募信托期货社区直播视频博客论坛爱股汽车房产科技图片

红专厂何去何从

2013年03月28日 14:57 来源: 信息时报 【字体:

  网上风传红专厂要拆,讲到似层层咁,话到年底就郁手了。一时间,好多文艺青年都唔舍得,不但上微博呼吁,仲到现场影相留念,听讲高峰时段,场面仲墟冚过铁道部门口。但话时话,究竟拆唔拆呢?规划局就话,其实一切都系未知之数。

  讲到红专厂,好多人未必知道,佢嘅前身原来系广州罐头厂,拳头产品就系大名鼎鼎嘅“鹰金钱”,系令到唔少广州人自豪嘅品牌。后来工厂搬走咗,留低一片旧厂房,本来话要拆。但有机构睇过,觉得呢片厂房睇上去都几小资几有情调啊,就干脆开发,将呢度变成设计、艺术、文化及生活嘅创意区。

  去过红专厂嘅人,都会被呢度嘅“旧”与“新”打动。旧,系厂房班驳嘅墙壁、几十年生长成片嘅爬山虎、绣迹斑斑嘅火车……让人怀念起广州老一代工厂,以及喺工厂里面成长嘅童梦。新,则系富有创意嘅现代设计、各种意识流碰撞嘅展览、文艺青年思想火花嘅闪烁与落地成形……令人感受到呢座城市新一代嘅希望。

  2009年之后,红专厂就成为全城小资青年聚脚嘅地方。每一个周末,呢度嘅咖啡厅、球场、铁路都会人头聚集,大大小小活动不断上演。4年来,文化味已经渐渐在此沉淀。如果一朝清拆,散落嘅人气,唔知几时先可以重新聚得起来呢?红专厂,究竟何去何从?

社区牛人

  • 宇辉战舰
    人气播主

    [简介]崇尚中长线波段交易,善于把握股市节奏,每日送出热点个股!进入直播>>

  • 老胡实盘
    人气播主

    [简介]实盘交割单100%真实发布,连续5年盈利,年平均收益高达40%。进入直播>>

  • 黑马狂奔
    人气播主

    [简介]看大盘最精准最前瞻最直接,对个股非牛不战,出手必攻直击涨停。进入直播>>

评论区查看所有评论

用户名: 密码: 5秒注册